Reklamı Geç
Özyurt Silah
Zekeriya Gök Leziza
Dilan Polat
Dilan Polat
Osman Onbaşıgil

Osman Onbaşıgil

Mail: [email protected]

İSLAMDA KOMŞULUK İLİŞKİLERİ

 

İSLAMDA KOMŞULUK İLİŞKİLERİ

 

Sosyal hayatta, mahallemizde, iş yerimizde bağımızda, bahçemizde ailemizden sonra bize en yakın olan kimseler komşularımızdır.

Hayatta ev halkıdan sonra yüzlerini ençok gördüğümüz, ençok ilişki içinde olduğumuz kişiler komşularımızdır. Bu nedenle komşuluk ve komşuluk ilişkileri dinimizde çok önemlidir. Bu bağlamda Rabbimiz Allah Kur’anda; Ana babaya iyiliğin yanında komşularımıza da iyilik ve yardımda bulunmamızı emreder ve şöyle buyurur: "Allah'a kulluk edin, O'na hiçbir şeyi ortak koşmayın.

Anaya, babaya, akrabaya, yetime, fakire, yakın komşuya, uzak komşuya, yanınızda bulunanlara, yolda kalmışa ve gücünüz yeten herkese iyilik ve yardım edin.” (Nisa-36) Peygamberimiz de bir hadisinde şöyle buyurur: "Allah'a ve ahiret gününe inanan kimse komşusuna iyilikte bulunsun." Vahiy meleği Cebrail, peygamberimize komşuya iyilik hakkında o kadar çok tavsiyede bulunmuştu ki, peygamberimiz Allahın komşuyu komşuya mirasçı kılacağını sandı ve ashabına şöyle dedi: “Cebrâil bana komşuya iyilik hakkında o kadar çok tavsiyede bulundu ki; Allah, komşuyu komşuya mirasçı kılacak sandım.” Biliniz ki, insan; mal, mülk ve servetle değil, iyi ve hayırlı arkadaşları, hayırlı akrabaları ve hayırlı komşuları sayesinde itibar kazanır. "Ev almadan önce iyi komşu edin! yola çıkmadan önce iyi arkadaş edin!" sözü bunun için söylenmiştir.

Geçmişte imanı kâmil bir zat, komşusunun bir borcu nedeniyle evini satacağını öğrenince hemen komşusuna gider, evin bedelini sorar ve bedelini ödeyerek evi satın alır. Sonra komşusuna ölünceye kadar o evde oturmasını ister. Niye böyle yaptığı sorulunca şöyle der: "Komşum benim izzet ve şerefimdir, evi benim gölgeliğimdir, ışığı evimin aydınlığıdır. Ben bu güzel değerlerimin kaybolmasına nasıl razı olurum.. Hayırlı komşu bulmak o kadar kolay değildir." Zîra peygamberimiz de bir hadisinde: “Allah, sâlih bir komşu sayesinde bin hane öteden gelebilecek belâyı def eder." buyurduğu gibi hayırlı komşular sayesinde Allah o kullarını her türlü belâ ve musibetten korur. Onlara rahmetiyle muamele eder. Bu nedenledir ki, islamda komşuluk çok önemli ve çok değerlidir. Dinimizde, komşuluk ilişkilerinde din,dil, ırk, zengin, fakir ayrımı yapılmaz. Tüm komşular birbirlerinin Hak ve hukukunu korumada birbirine karşı bir zincirin halkası gibidirler. Bakınız peygamberimiz ne buyuruyor: “Komşusu açken kendisi tok sabahlayan bizden (müslüman) değildir.”

Birgün bir yahudi peygamberimize gelerek müslüman olan komşusundan şikayetçi oldu ve o kimsenin devamlı sınır ihlali yaparak tarlasından çaldığını söyledi. Peygamberimiz o kişiyi çağırdı, olayın doğru olup olmadığını sordu. O da; “Doğru, ama o bir yahudi” dedi. Peygamberimiz: “Komşusu şerrinden emin olmayan kişi Cennete giremez” buyurdu ve gidip sınırını düzeltmesini ve komşusuyla helalleşmesini söyledi. O müslüman, peygamberimizi dinledi ve gitti sınırı düzeltti ve komşusuyla helalleşti. Bu olayı yaşayan o yahudi birkaç gün sonra peygamberimize giderek olayı anlattı ve islama girdi. Evet sevgili dostlar, islamda komşuuluk bu kadar önemli ve değerlidir.

Komşu, komşusunun koruyucu kalkanı olmalı, güven kalesi olmalı. komşusunu her türlü kötülükten korumalı. Komşu toprak gibi mütevazi, merhametli ve cömert olmalı. komşusunun kusur ve kabahatlerini örtmeli, iyilklerini yeşertmeli ve bereketlendirmeli.

Kim, komşusunun ihtiyaçlarına ve sıkıntılarına gücü nisbetinde derman olabiliyorsa, komşusuna güler yüzüyle ve cömertliğiyle iyilik ve ikramda bulunabiliyorsa, maddi ve manevi yönden destek olabiliyorsa O, iyi ve güzel komşudur. Ve bu bağlamda müslüman eğer Allaha ve ahirete inanıyorsa komşularına karşı daima samimi, hoşgörülü ve merhametli olmalı, komşularını ziyaret etmeli, aralarındaki sevgi ve dostluk bağını güçlendirmeli, komşusuna her zaman iyilik, izzet ve ikramda bulunmalı. Bir gün Peygamberimiz Ebu Zer'e şöyle der: "Ya Ebâ Zer! Çorbanı kaynatırken suyunu bolca koy ve ondan komşuna da ikram et." Mü’min komşu, komşusunun kendisine yaptığı iyiliği ve ikramı asla küçümsememeli, küçük büyük, az veya çok kendisine yapılan her iyilik ve ikram için komşusuna teşekkür edip hayır duâda bulunmalı.

Peygamberimiz bir hadisinde şöyle buyurur: "Komşu kadın, komşu kadının gönderdiği ikramı, bir kemik paçası dahi olsa küçük görmesin!" Sözlerimizi peygamberimizin şu hadisiyle bitirelim ve her zaman iyi ve hayırlı komşu olmaya gayrek edelim. “Allah katında arkadaşların en hayırlısı arkadaşına en iyi davranandır. Allah katında komşuların en hayırlısı da komşusuna en iyi davranandır” İmanınız kavi, komşuluğunuz güzel, ameliniz sâlih, ömrünüz feyizli ve bereketli olsun!..

(muallimosman)

 

Demirhanlar

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar
Fima Oto Durmuş Yıkar