Sıla-i rahim es geçilir mi?
Sıla-i rahim es geçilir mi?
Süleyman Yılmaz
Sıla-i rahim; TDV İslam Ansiklopedisinde, “Akrabalık bağlarını yaşatmayı, akrabaların birbirini ziyaret etmesini ve iyi ilişkiler kurmasını ifade eden ahlâk terimi” olarak tarif edilir. Özünde akrabalık bağını korumayı, ziyaretlerle güçlendirmeyi amaçlar. Sıla-i rahim; gurbette olanların akrabay-ı taallukata karşı bir ödevidir. Akrabalar arası yollar gidip gelinmeyen yollar üzerinde otlar, dikenler yükselen patikalara dönüşür. Ebeveyn, akraba, eş, dost ziyaretleri, mutlu ve kederli günlerini paylaşmak hem insani hem de İslami bir görevdir. Kur’an’da, akrabalık haklarına ve bağlarına riayet etmekten ve sıla-i rahime dikkat etmekten bahseder. Hadisi şerifte ise; “Kim akrabasına ilgi gösterirse, Allah da ona ilgi gösterir” denilmiştir. Bunu olabildiğine geniş kapsamda tutmak gerektiği kanaatindeyim.
2022-2023 sömestr tatili vesile ederek memleketime Hatay, Dörtyol, Payas, İskenderun, Antakya, Samandağ’a hızlı bir ziyaret gerçekleştirdik. Kendi ailem ve eşimin ailesinin aynı şehirde olması bizim için bir avantajdı. Ziyaretleri pratikleştiriyordu. Annelerimiz, babalarımız çok memnun oldular. Ziyarette bulunduğumuz eşimiz, dostumuz da memnun olduğu kanaatindeyim. Payas’ta üç taziye ziyaretimiz oldu. İlkinde Kapucu ailesinin acılarını paylaşmak oldu. Antakya’da ise kendi evladımızla başlayan ziyaretler, sırayla Veteriner Fakültesinden arkadaşımız Cafer Tayyar İşler’i, MKÜ Rektörü Veysel Eren’i, Genel Sekreter yardımcısı Mustafa Öztürk’ü, Uzun zamandır, köşe yazarlığı yaptığım ve ilk defa yüz yüze gerçekleşen Hatay İnternetTv’de gazeteci Ali Ceren beyi ziyaretle devam etti. Güzel muhabbetin gerçekleştiği ziyaretler benim geleneksel hale getirdiğim, dar zamanda kısa ziyaretlerin örnekleridir. Dostların misafirperverliği bizleri mutlu etti. Her birine ayrı ayrı teşekkür ederiz.
Ertesi gün belki de Hatay’da tekrar nasibi olma ihtimali düşük şehir turuydu. İlk durağımız, Saint Pierre Kilisesi veya Aziz Petrus Kilisesi Stauris Dağı'nın batısında kayalara oyulmuş 13 metre derinliğinde 9,5 metre genişliğinde ve 7 metre yüksekliğinde bir mağaradan oluşan müzeydi. İkinci durağımız, Cehennem Kayıkçısı Kharon; Hatay Antakya'da kayalara oyulmuş olan dev büsttür. Saint Pierre Kilisesi'ne 200 metre mesafede kayalara oyulmuş heykellerdi. Üçüncü durağımız, Antakya Müze Oteli oldu. 2300 yıl öncesinin mozaik kentinin üzerine oturtulmuş devasa bir çelik konstrüksiyondan oluşan modern bir otel müzesiydi. Askıda sandukalara benzeyen otel odalarından müşteriler için sabah aşağıdaki mozaik alanını seyretmek ayrı bir keyif olmalıydı. Dördüncü durağımız, Samandağ yolu üzerindeki Vakıflı Ermeni Köyüydü. Ahkâm tepelere kurulmuş nezih bir yerleşim merkeziydi. Vakıflıdaki Surp Asdvadzadzin Kilisesi, bulunan Ermeni Katolik kilisesidir. 1895'te inşasına başlanan kilisenin ilk zamanlarda daimi ruhanisi bulunmayıp, 1921 yılına kadar ruhanileri çevredeki köylerden değişimli olarak gelen din görevlilerinden karşılanmıştır. Ermeni Kilisesinin yanı başında geleneklerini ve kültürünü yansıtan bir de Musadağ Ermeni Müzesi yer almaktadır. Hıdır bey Mevkiinde ise Hz. Musa’nın değneğinden yeşerdiği rivayet edilen efsaneleşmiş Musa Ağacı yer almaktadır. Ağacın gövde çapı 7,5 metre, çevresi 21 metre, yüksekliği ise 7 metredir. Ağacın dalları yaklaşık 1000 metrekarelik alanı kaplamaktadır. Beşinci durağımızda, Hıdırlı Köyündeki seyir tepesinden Rio sahillerinden sonra dünyanın ikinci büyüklükteki 14 kilometre uzunluktaki Çevlik Plajını seyrettik. Altıncı durağımız, Samandağ İlçesi Çevlik Örenyeri yakınında bulunan M.Ö.1’nci yüzyılda yapılmış Titus Tünelleri oldu. Dağlardan inerek yaşamı tehdit eden sel ve taşkınlardan korunmak amacıyla Roma İmparatoru Vespasian şehrin etrafını dolanacak, böylece akıntıların yönünü değiştirecek bir tünelin yapımını emretmiştir. İnşaat M.S. 69 yılında başlamış, M.S.81 yılında halefi ve oğlu Titus tarafından bitirilmiştir. Son durağımız ise Samandağ Sahili'nde buluşan Hz. Hızır ile Hz. Musa birlikte buluştukları yere ismini veren Hızır Aleyhisselam Türbesi oldu. Böylece, Hatay’ın turistik ve insani ziyaretlerini tamamladık. Payas’ta ise Akçay ve Oğuz ailesinin taziye ziyaretleriyle sıla-i rahim görevimizi tamamladık.
Canlandık, tazelendik, moral depoladık. Herkese tavsiye ederiz.

Yorum Yazın