© Hatay Internet TV 2014-2020

Adana şalvarında terzilerde bayram mesaisi çıraksız sürüyor

TERZİ OSMAN ÖZDOĞAN

ADANA (İHA) – Adana’nın Feke ilçesinde geleneksel bayramlık alışkanlıklarını sürdüren vatandaşlar, yöreye özgü şalvarlarını mesleğin son ustalarının ellerinde hazırlatıyor.


Adana’nın kırsal ilçelerinde yaşayan vatandaşlar yörenin tescilli ürünlerinden Adana şalvarını bayramlık olarak tercih ediyor. Bayram öncesi artan siparişler nedeniyle terziler yoğun mesai yaparken ustalar çırak yetişmemesinden dertli. Feke ilçesinde 55 yıldır terzilik yapan Osman Özdoğan, çevre ilçelerden de sipariş aldıklarını ifade ederek, Adanalıların bayramlık şalvar geleneğini sürdürdüğünü söyledi.


Feke ilçesinde 1970 yılından bu yana terzilik yapan Osman Ömer Özdoğan (70) bayram nedeniyle iftar saatine kadar mesai yaptıklarını söyleyerek, "Burada yöremize has, siyah süper alpaka kumaşından bir şalvar türü yapıyoruz. Yöremizde genellikle siyah renk tercih edilir. Bu şalvar, yörenin bayramlığıdır ve oldukça dayanıklıdır" dedi.



Şalvarın kendine özgü yapısı korunuyor


Adana şalvarının kesim ve kullanım özellikleriyle diğer yörelerden ayrıldığını anlatan Özdoğan, "Urfa şalvarları daha farklı kesime sahiptir, Tarsus şalvarlarının paçaları daha geniştir. Bizim şalvarımızın kendine özgü bir yapısı vardır. Siyah şalvar, beyaz gömlek ve yumurta topuk ayakkabı ile bayramlık olarak giyilir. Kadınlar için de şalvar dikiyoruz. Modalar değişse de Adana şalvarına olan ilgi sürüyor" diye konuştu.


Mesleğin en büyük sorununun çırak yetişmemesi olduğunu vurgulayan Özdoğan, geçmişte birçok çırak yetiştirerek kendi iş yerlerini açmalarına katkı sağladığını ancak bugün gençlerin mesleğe ilgi göstermediğini ifade etti.



"Gençler bu işi yapmak istemiyor"


Özdoğan, "Yıllar içinde birçok çırak yetiştirdim. Ancak bugün gençler bu işi yapmak istemiyor. Çünkü emek çok, kazanç az. Bir şalvarın dikimi esnafa yaklaşık 100 liraya mal oluyor. Bir usta günde en fazla 7-8 adet dikebiliyor. Günlük kazanç 700-800 lira civarında kalıyor. Ancak iplik, elektrik ve diğer giderler düşüldüğünde asgari ücret seviyesine ulaşmak zorlaşıyor" ifadelerini kullandı. Çırak bulunamaması nedeniyle mesleğin geleceği konusunda endişe duyduğunu aktaran Özdoğan, "Eğer yetişecek eleman bulabilsek bu sanat daha da gelişir ve devam eder. Ancak şu an çırak yetişmiyor. Bu da mesleğin geleceğini zorlaştırıyor" dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER