Sabancı

BİR BEYİN FIRTINASI

BİR BEYİN FIRTINASI

BİR BEYİN FIRTINASI

Dostlar gelin bugün kendi kendimize bir sorgulama yapalım.

Sayıları öğrenmeyen  insan hesap yapmayı öğrenebilir mi?

Okumayı öğrenmeyen insan kitap yazabilir mi?

Motor yapmayı başaramayan bir devlet otomobil üretebilir mi?

Beton dökmeyi bilmeyen bir müteahhit inşaat yapabilir mi?
Bu soruları sonsuza kadar çoğaltabiliriz.

Ne demek istiyorum?

Başarıya giden yol kademelidir. Bir merdivenin birinci basamağına basmayan insan merdiveni tırmanamaz.

ilk okul okumayan bir insan ortaokulu okuyamaz.
Doktora yapılmadan doçentlik yapılamaz.
Devletler de böyledir devletler bir anda gelişiyorum zengin oluyorum güçlü oluyorum demekle olmaz.

Bir devletin güçlü olmasına giden yollar vardır.

Birincisi hukuk sisteminin mükemmel oluşu ikincisi eğitim sisteminin sorunsuz oluşu üçüncüsü liyakat probleminin çözülmüş olmasıdır.

Bunlar olmadan ileri sürülen başarılar,  çoğunlukla reklam amaçlı ve göz boyama olarak kalmaktadır.

Bir takım insanların buna inanması gerçekten o insanın aklını kullanamadığını analitik düşünme yeteneği olmadığını gösterir.

Bir ülke düşünün adaleti yerlerde sürünüyor eğitim yapboz tahtasına dönmüş liyakat yerine tarafgirlik adam kayırma kural haline gelmiş Bu ülkenin gelişmesi ne kadar mümkün olabilir .

Almanların Mercedes üretmesi  bir tesadüf olabilir mi?Otomobil altyapısı olmayan bir ülke otomobil üretebilir mi? Buradan anlıyoruz ki başarı asla tesadüf değildir. Lisede derece yapmayan bir insan ülkede derece yapabilir mi.

Peki neden bir ülkenin gelişmesi için saydığımız üç ana neden çok önemli?

Bunların her biri ayrı bir başlık konusu olacak derecede önemli ancak birer cümle ile bunların neden önemli olduğunu anlatalım.

Adaletin olmamasi ülkedeki güveni yok eder.  yabancı yatırıma mani olur ve insanların başarı sonucu yükselmelerinin önüne sekte vurduğu için insanlar başarıya değil başka faktörlere odaklanırlar... Enerjilerini gereksiz yerde tüketirler..

Eğitimin olmayışı nitelikli insan yetişmesini önünde engel olacağı için nitelikli insanın olmadığı bir ülke ise ancak harabeye döner.nitelikli insanların olmadığı bir ülkede hiçbir sorun çözülemez ve toplum adeta birbirini kemiren bir yapıya dönüşür.

Liyakat ise o ülkede çalışma barışını düzenler.
liyakatli insanların olduğu bir ülkede kıt kaynaklar verimli ve yerinde kullanılır en kısıtlı imkânlarla en yüksek başarı elde edilir.
Liyakatin olmadığı bir ülkede liyakat sahibi insanlar hayata küser ve kenara çekilirler liyakati olmayan insanlar ise yaptığı başarısızlıklar için başka bahaneler arayarak düzenlerini devam ettirmeye çalışıyorlar.

Demem o ki uçak üretmeden uzay mekiği inşa etmeyi hedefleyen insanların ya akli dengelerini sorgulamak ya da onları uykularından uyandırmak gerek.

Serdar Kayhan

Yorumlar 0

Yorumunuz moderatör onayından sonra yayınlanacaktır.

Henüz onaylanmış yorum bulunmuyor.