Reklamı Geç
Zeno Mobilya
Güneş Güzellik
Atlı spor Kulübü Yusuf Yener
Hatay
BIST10.871
DOLAR41.9565
EURO48.9079
ALTIN5344.8
BTC/USD110261.94
Süleyman GÖKSU

Süleyman GÖKSU

Mail: [email protected]

KURBANIN FAZİLETİ

KURBANIN FAZİLETİ

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular:

“Kurban Bayramı günü, Allâhü Teâlâ (c.c.) katında günlerin en büyüklerindendir.”

“Kurban kesiniz ve ona iyi muamele ediniz. Muhakkak bir kimse kurbanını alır, onu kıbleye çevirip keserse, kıyamet gününde o kurbanın kanı ve tüyü onu koruyan iki kale olur. Muhakkak kurbanın kanı Hz. Allah'ın muhafazasında toprağa düşer. (Kurban keserek) azıcık bir infak (Allah rızası için harcama) sebebiyle çok mükâfata nail olursunuz.”

“Kim, Kurban Bayramı gününde kesmek için kurbanına yaklaşırsa Allâhü Teâlâ'nın rahmeti de cennette ona yaklaşır. Kurbanını kestiği zaman kanından akan ilk damla ile birlikte onu mağfiret eder. Allâhü Teâlâ o kurbanı kıyamet gününde (kabirden) mahşere kadar onun için binek kılar, derisi ve her kılı adedince ona sevap ihsân eder.”

Gücü yeten kimsenin Allah rızası ve şefaate nail olmak niyetiyle Peygamberimiz (s.a.v.) Hazretleri için bir kurban kesmesi menduptur.

Resulullah (s.a.v.) iki alaca koç kurban etti. Birincisinde “Bu, Muhammed ve ehl-i beyti adınadır” diğerinde “Bu da ümmetimden bana iman eden ve beni tasdik edenler adınadır” buyurdular. (Taberani, el-Mucemül-Kebir)

Aliyyül-Murteza (k.v.) biri kendisi için, biri Resul-i Ekrem Efendimiz için olmak üzere iki koç kurban eder ve ‘Resulullah (s.a.v.), zat-ı şerifleri için kurban kesmeyi bana vasiyet buyurdular.' derdi.

KURBAN KESMEDE BAZI MEKRUHLAR

Kurbanı yatırdıktan sonra bıçağı bilemek mekruhtur. Kesmeyen bıçağı kurbanın boynundan kaldırıp biledikten sonra kesmek -

eziyet olduğu için- haramdır. Lâkin böyle kesilen hayvanın etini yemek haram olmaz.

Kör bıçak ile kesmek, kör bıçağı birkaç defa sürmek, kesecek yere bacağından sürüyerek çekmek, iliğe kadar birden kesmek, kurbanı incitmek, canı çıkmadan yüzmek, başını birden kesmek, kıbleye çevirmemek ve doğurması yakın olan hayvanı kesmek mekruhtur.

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar
Avula Hikmet Hatunoğlu