Reklamı Geç
Özyurt Silah
Diva Otel
Haas Taş Sanatları
Güneş Güzellik
Hatay
BIST13.932
DOLAR48.4464
EURO56.3406
ALTIN6964.3
BTC/USD80961.787
Osman Onbaşıgil

Osman Onbaşıgil

Mail: [email protected]

İNSAN OKUYORSA MÜSLÜMANDIR MEDENÎDİR

 

İNSAN OKUYORSA MÜSLÜMANDIR MEDENÎDİR

 

Her türlü inançsızlığın, sapıklığın ve kötülüğün temelinde “Bilgisizlik” ve “Cehalet” var. Bilgisizlik ve cehalet nedeniyle insanlar; birçok kötülüğün ve gayrı ahlaki davranışların girdabına düşer ve birbirine zulmeden, birbirine hakaretler eden, birbirine haksızlık eden, birbirini acımasızca boğazlayan ve katleden câniler ve zâlimler haline gelir.

Bilgisizlik ve Cehalet nedeniyle insanlar, vahşi bir hayatın mahkumu olur. Böyle toplumlarda sevgi ve saygı olmaz, huzur ve güven olmaz, barış ve hoşgörü olmaz, merhamet ve acımak olmaz. kardeşlik ve dostluk olmaz. Kul hakkına riayet olmaz. Kısacası; insanlık, müslümanlık ve medeniyet olmaz! Bundan bin beşyüz sene önce, Peygamberimiz Hz.Muhammed aleyhisselam peygamber olarak gönderildiği günlerde Arabistan’da “Câhiliye Dönemi” denilen o dönemde kız çocukları uğursuz sayıldığı için kız çocuğunu diri diri toprağa gömen insanlar ile bugün medeni denilen dünyada ve ülkemizde annesini ve eşini uğursuz görerek onların boğazını ekmek bıçağıyla kıtır kıtır kesip vahşice öldüren bir insanın/müslümanın işlediği vahşet arasında hiçbir fark yoktur!.. Ülkemiz dahil dünyanın pekçok yerindde; o “Cehalet Dönemi” aynen yaşanmaktadır.

Şunu iyi biliniz ki, çok paraya, çok mala, mülke ve servete sahip olmak, yüksek makam, mevki ve sıfatlara sahip olmak, çok zengin olmak, çok güçlü olmak, lüks Köşklerde, muhteşem Saraylarda oturmak, lüks arabalara binmek, lüks giyinmek, lüks yaşamak, görkemli ve gösterişli büyük şehirlerde oturmak, insanlar tarafından bolca alkışlanmak, itibar görmek insanı Medenî kılmaz. İmanlı bir Müslüman da yapmaz. Sadece o insanın egosunu besler ve şımartır o kadar!.. “Ben medenîyim” demekle medenî olunmaz! “Ben müslümanım” demekle de müslüman olunmaz.

İnsanın müslüman ve medenî olması için mutlaka okuması, ilim, irfan, iman ve güzel ahlak sahibi olması, adeletli ve merhametli olması gerekir. Güzel işler yapması gerekir. Hayatı; akıl, ilim, iman ve güzel ahlak ile inşâ edip yaşaması gerekir. İşte, o zaman insan müslüman olur, işte o zaman insan medenî olur.

Ancak, o zaman toplumlarda; sevgi ve saygı olur, merhamet ve adalet olur, Kul hakkına riayet olur, huzur ve güven olur, barış ve hoşgörü olur, küçüğe sevgi ve şefkat, büyüğe saygı ve hürmet olur, Kadına, Anneye ve babaya saygı, sevgi, şefkat olur. İşte, ancak o zaman insanlar müslüman ve medenî olur. Çünkü müslümanlık ve medeniyet; barış ve huzur demektir. Sevgi ve saygı demektir. Merhamet ve adalet demektir. Kul hakkına, insanî haklara riayet ve saygı demektir.

Bu nedenledir ki, Rabbimiz Allah Kur’anda: “Şüphesiz ki Allah adâleti, iyiliği, yakınlara yardım etmeyi emreder. Her türlü hayâsızlığı, kötülüğü ve azgınlığı da yasaklar. Düşünüp tutasınız diye size öğüt verir.” (Nahl-90) buyurarak; adaleti, güzel ahalkı, iyiliği ve yardımlaşmayı emreder, her türlü hayasızlığı, kötülüğü ve ahlaksızlığı da yasaklar, suç ve günah sayar. Ve ders almamız için bize öğüt verir. Bu nedenle Rabbimiz Allah, hidayetin, huzurun ve medeniyetin anahtarı olan ilmi elde etmek, ilim ve irfan sahibi olmak, güzel ahlak ve hayâ sahibi olmak, için okumayı emreder ve şöyle buyurur: “Oku!.. Seni yaratan Rabbinin adıyla oku!..

O, insanı bir kan pıhtısından yaratmıştır. Oku! Senin Rabbin çok iyilik edendir. Kalemle yazmayı öğreten O’dur. İnsana bilmediklerini öğreten de O’dur (Alak-1,5) Çünkü, insan, okursa, ilim ve irfan sahibi olur, inançlı ve edepli olur, hoşgörülü olur, müşfik ve merhametli olur, âdil olur, iyilik ve yardımsever olur. Fazilet ve ahlak sahibi olur, Yani, takva sahibi müslüman olur, medenî bir insan olur. Bunun için Rabbimiz Alah bize akıl ve ilim vermiş, düşünme ve güzel işler yapma kabiliyeti, yeteneği vermiş. öğüt ve ders almamız için bize mukaddes kitabımız Kur’anı bir hidayet rehberi ve öğüt kitabı olarak göndermiş ve şöyle buyurmuştur: “Yâ Muhammed! Bu kitap (Kur’an) akıl sahipleri ayetlerini okuyup, düşünüp öğüt alsınlar diye sana indirdiğimiz mübarek/ feyizli bir kitaptır.” (Sâd- 29 İşte sevgili dostlar, eğer Hak ve hakikati, iyiyi ve doğruyu fazileti ve güzel ahlakı, edeb ve âdâbı öğrenmek, müslüman ve medenî bir insan olmak istiyorsak, Yüce Allah’ın “Oku!” emrine uyarak, öncelikle dinimizin edep ve ahlak hazinesi olan mukaddes kitabımız Kur’andan başlayarak; bize iyiyi, doğruyu, güzel ahlakı ve medeniyeti öğreten tüm kitapları okumalıyız.

Hatta Rabbimizin ifadesiyle kendimizi ve kainatı okumalıyız ve her okuduğumuzdan güzel dersler ve öğütler alarak, bilgili, ilim ve irfan sahibi, edeb ve güzel ahlak sahibi kişiler olmalıyız. Bu nedenle Rabbimiz Allah okumayı ibadet saymıştır. Bu nedenle dinimizde bir saatlik ilim tahsili, bir gece boyunca yapılan nafile ibadetten daha faziletli görülmüştür. Şunu da bilelim ki, okumaktan kastımız; sadece diploma sahibi olmak için yapılan okumak değildir. Bir meslek sahibi olmak için okumak elbette elzemdir, ama bizim kastımız; esasta ilim, irfan, fazilet ve güzel ahlak sahibi olmak için okumaktır. Hayatı güzelleştirmek ve feyizlendirmek için okumaktır. İnsan bu amaçla okursa müslüman olur, medenî olur.

Ama ne yazık ki, bugün bu amaçla okuyan çok az! İmanınız kavi, okumanız ve ilminiz güzel, ahlakınız güzel, ameliniz salih, ömrünüz imanlı, ilimli, sağlıklı, huzurlu. güvenli, temiz ve feyizli olsun inşaallah!.

Cumanız mübarek olsun!.

(muallimosman)

 

 

Diva Otel

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar
Yükseliş